Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας



Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Τριήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο: «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί» που διοργάνωσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, στις 29-31 Ιανουαρίου 2020.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και διεξήχθηκε στις 29-30 Ιανουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών, στις Πλάτρες και στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο Οινοποιείο «Οίνου Γη», στο Όμοδος.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε την Τρίτη το βράδυ, 28 Ιανουαρίου 2020, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε χαιρετισμό του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές πολιτικές, και λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες των νήσων της Μεσογείου όσον αφορά στην ανάπτυξη των ορεινών τους περιοχών, υιοθέτησε το 2018 τη δική της ειδικά διαμορφωμένη Ολοκληρωμένη Πολιτική Ανάπτυξης για την Ορεινή Κύπρο, για να σημειώσει ότι η απόφαση για ουσιαστική παρέμβαση στην αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων οδήγησε στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, σηματοδοτήθηκε η απαρχή μιας νέας εποχής με στόχο τη σταδιακή αναβίωση των ορεινών κοινοτήτων της οροσειράς Τροόδους».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί «οι καθηγητές εγκρίτων Πανεπιστημίων, διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες, που ασχολήθηκαν, ασχολούνται και είναι μελετητές των θεμάτων που ασχολείται το συνέδριο, παρευρίσκονται στην Κύπρο, από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, και η εδώ παρουσία τους είναι μια ενίσχυση της προσπάθειας που όλοι καταβάλλουμε, όλοι όσοι εκπροσωπούνται από τα νησιά της Μεσογείου, την Κορσική, την Κρήτη, τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο, τις Βαλεαρίδες Νήσους». Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον Επίτροπο κ. Κώστα Χαμπιαούρη, την Οργανωτική Επιτροπή και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους.

Το Συνέδριο αποτέλεσε την απαρχή ενός διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων νήσων της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των οροσειρών τους.

Η συμμετοχή 25 σημαντικών φορέων και 35 επιστημόνων από 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναγνώρισης του έργου το οποίο ήδη η Κύπρος έχει επιτελέσει για τα βουνά της. Πιο αναλυτικά στο Συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις ή παρεμβάσεις εκπρόσωποι:

· των τοπικών κυβερνήσεων των 6 μεγάλων Νήσων της Μεσογείου: Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Κρήτη και η Κυπριακή Δημοκρατία. Συμμετείχαν επίσης πολιτικοί όπως ο κ. Renι Souchon, πρώην Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, θεμελιωτής του περί Ορεινών Περιοχών Νόμου στη Γαλλία

· των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

· του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας

· Παγκόσμιων Οργανισμών, όπως η «Ορεινή Σύμπραξη» που φιλοξενείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Ρώμη και ο Οργανισμός WWF της Ιταλίας

· Εθνικών Οργανισμών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως:


    o η Κοινότητα Εργασίας των Πυρηναίων

    o το Ινστιτούτο εδαφικής ανάπτυξης της περιοχής Auvergne-Rhτne-Alpes – IADT της Γαλλίας


· Οργανισμών με Διεθνή Δράση, όπως:

    o το Ινστιτούτο Jacques Delors «Notre Europe»

    o ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος ορεινών περιοχών Euro-Montana

    o το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC Italy) με το Ερευνητικό Τμήμα για τις επιπτώσεις στη γεωργία τα δάση, και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IAFES)

    o η Γραμματεία «Clean Energy for EU Islands»

    o η Διεθνής Ένωση Αγροπεριβαλλοντικής Ανάπτυξης (AIDA)

    o η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών και Φυσικών Πάρκων EUROPARC.


· Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων όπως:

    o το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    o από την Ελβετία το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH Zurich) με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών (IAS)

    o από την Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το εργαστήριο Αγροτικού Χώρου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    o από τη Γαλλία τα Πανεπιστήμια: Paris-Est με το εργαστήριο «Συγκριτική Aνάλυση των Eξουσιών», Clermont – Auvergne με το Ερευνητικό Κέντρο για τα Βουνά και τις εύθραυστες περιοχές (CERAMAC) και την Ερευνητική Μονάδα για τις δραστηριότητες, τους χώρους και τις μορφές οργάνωσης στις αγροτικές περιοχές (UMR Territories) και το Grenoble – Alpes με το Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών «Pacte» (Ερευνητική Ομάδα Πόλεις και Εδαφικές Περιοχές)

    o από τη Γαλλία τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα: AgroParisTech - Ινστιτούτο Τεχνολογίας για την Ζωή, τη Διατροφή και τις Επιστήμες του περιβάλλοντος, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία, τη Διατροφή και το Περιβάλλον (INRAE) με την Ερευνητική Μονάδα για την Επιστήμη και Τεχνολογία για το Περιβάλλον και τη Γεωργία (IRSTEA), το Εργαστήριο για τα «ΟικοΣυστήματα και Κοινωνίες στα Βουνά» (LESSEM), το Περιφερειακό Ερευνητικό Κέντρο της Κορσικής με το Εργαστήριο Ερευνών για την Ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας (LRDE) και το Ερευνητικό Τμήμα Επιστήμες για δράση και ανάπτυξη (SAD)

    o από την Αυστρία το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωργικής Οικονομίας, Αγροτικής και Ορεινής έρευνας

    o από την Ισπανία το Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela με το Ινστιτούτο Μελετών και Ανάπτυξης της Γαλικίας (IDEGA) και την Ερευνητική Ομάδα Εδαφικής Ανάλυσης GRUPO ANTE

    o από την Ιταλία και το νησί της Σαρδηνίας ο Οργανισμός Αγροτικής Έρευνας της Σαρδηνίας


· Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Αναπτυξιακών Οργανισμών όπως ο Δήμος Σητείας, η Ομάδα Τοπικής Δράσης περιοχής Αίτνας και Αλκαντάρα στην Σικελία, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους στην Κύπρο, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Συμβουλίου των Βαλεαρίδων νήσων κ.ά.

Το Συνέδριο ήταν ανοικτό για το κοινό κατόπιν Δήλωσης Συμμετοχής και παρεχόταν παράλληλη μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου ενσωματώθηκαν στη «Δήλωση του Τροόδους - Κύπρος», η οποία ανακοινώθηκε στην τελευταία θεματική Συνεδρία της διοργάνωσης. Η Δήλωση, την προετοιμασία της οποίας είχε αναλάβει η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, είναι ένα κείμενο πολιτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, το οποίο αναδεικνύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές ορεινές περιοχές της Μεσογείου και υποδεικνύει τις εθνικές και περιφερειακές πολιτικές, καθώς και τους τοπικούς μηχανισμούς με τους οποίους συμφωνούν οι νησιωτικές-ορεινές περιοχές.